El-scooter - En hel del rörande El-scooter


Batterier på el-scootrar

Batterier på el-scootrar

De flesta el-scootrar använder Litium-Ion-batterier men de tidigaste modellerna under 1990-talet använde NickelMetall-Hydrid. Den vanligaste spänningen för el-scootrar är 48 eller 60 Volt med det finns elscootrar som drivs på 24 Volt och andra som drivs på 125 V.Räckvidd för el-scootern


Avgörande för räckvidden för el-scootern är batteriets kapacitet som mäts amperetimmar (Ah) eller i wattimmar (Wh eller VAh) De mindre el-scootrarna har en batterikapacitet på 360 Wh vilket är jämförbart med bättre elcyklar. Mer normal batterikapacitet för el-scootrar är kring 3000 Wh eller 3 kWh.

De riktigt stora el-motorcyklarna har batterikapacitet på 20 kWh vilket kan ge ett tophastighet på 250 km/h och en verklig körsträcka på 150 km.

Jämfört med vanliga bilbatterier så är dessa blybatterier på 12 Volt har har ett energiinnehåll på under 1 kWh. En elbils-värsting som Tesla har batterikapacitet 85 kWh och effekter på upptill 500 kW.Ladda el-scooterns batterier

Ladda el-scooterns batterier

Fördelarna med el-scootrar jämfört med elbilar är att de inte kräver några speciella ladduttag men laddas ändå ganska snabbt. Ofta räcker ett 240 Volts uttag som är säkrat till minst 6 Ampere. Vissa av el-scootrarna kan laddas till 80% batterikapacitet på bara 1-2 timmar.

De tyngre elmotrocyklarna kan också kopplas in till speceilla batteriladdare som levererar likström, DC och då kan de uppnå fulladdning på bara 30 minuter.